Wereld winkel Emmeloord

                  De Wereldwinkel wint Trofee     

 

De Wereldwinkel heeft de wisseltrofee Duurzaamheid
 
 Noordoostpolder ontvangen voor al zoveel jaren inzet voor een betere wereld.

 Die trofee mocht ik in ontvangst nemen op de avond van de duurzaamheid in het Voorhuys,

 waar Kees Brouwer van Tegenlicht zijn inspirerende verhaal deed over ecocide.

Het was een verassing, want ik wist van niets

Ook zonder die trofee weten we dat we aan een
goede zaak werken, maar dat anderen die
goede zaak ook zien,is mooi meegenomen.
 
              

 

 

Informatie over producten en producenten

Nieuw in de Wereldwinkel: Superschillen met waskracht uit Nepal

 

Seepje wast met schillen van de Sapindus mukorossi-vrucht, afkomstig van de Sapindusbomen die in overvloed groeien in- en rondom het Himalaya gebergte. Vanwege het gunstige klimaat in Nepal groeien daar de grootste vruchten van de hoogste kwaliteit! Wanneer de schil van de vrucht gedroogd is beschikt deze over bijzondere eigenschappen…

 

Deze schillen bevatten namelijk saponine, een soort natuurlijk zeep dat reinigt en antibacterieel werkt. Wanneer de schillen, in de wasmachine, in aanraking komen met water scheiden ze deze natuurlijke vorm van zeep af. De lokale bevolking in Nepal gebruikt de schillen dan ook al jaren voor het wassen van kleding!

De Seepje schillen maken zowel de gekleurde als witte was heerlijk schoon en zacht. Je kunt ze zelfs gebruiken voor delicate stoffen zoals zijde of wol!

Ook vloeibaar wassen kan sociaal…

Want op basis van de Seepje schillen is er Seepje ‘vrij en blij geur’ en Seepje ‘vers geperste lente geur’ ontwikkeld. 100% plantaardige en fairtrade vloeibare wasmiddelen!Vloeibare Seepjes bestaan voor 70% uit het extract uit de Seepje schillen. Daarnaast zijn er andere natuurlijke stoffen toegevoegd om de waskracht te bevorderen, zoals verzeepte zonnebloemolie en citroenzuur, en om een heerlijke geur te geven aan de was. Ze zijn verpakt in een kartonnen wasmiddelfles, zodat we 70% plastic besparen ten opzichte van een plastic fles.

Seepje is het 100% plantaardige en fairtrade wasmiddel uit Nepal. Samen kunnen we de wereld schoner en mooier wassen!

 

Betere arbeidsomstandigheden in Nepal – Uit Nepal komen onder andere klankschalen, vilten producten en zilveren sieraden. In de sieradensector en bij de viltproducenten zijn de werkomstandigheden erg goed. Er werd de afgelopen jaren vooral gewerkt aan een betere organisatie en administratie bij deze groepen, noodzakelijk om ook op de langere termijn een gezond bedrijfje te runnen. In de klankschalenproductie wordt gewerkt met zeer hoge temperaturen voor het smelten van metaal; bij het afkoelen van de schalen is de rook-ontwikkeling enorm en het maken van de schalen die met hand geslagen worden maakt gigantisch veel herrie. Mede door een ASN gift kon er in 2012 flink geïnvesteerd worden in betere ventilatie en afzuiging van stof, evenals de aanschaf van goede beschermende kleding. Er werden twee trainingen georganiseerd ten behoeve van bewustwording bij de medewerkers, zodat de oordoppen, mondkapjes, handschoenen en vuurvaste schoenen ook uit overtuiging gebruikt worden.

 

  
Veiligheid in Bangladesh – In Bangladesh is onlangs, net buiten de hoofdstad Dhaka een groot gebouw ingestort. Daarbij zijn alleen al meer dan 1100 doden gevallen, allen werkzaam in de kledingfabrieken in het gebouw. De eigenaar van de fabrieken heeft, ondanks dat hij op de hoogte was van de gevaren, zijn medewerkers aan het werk gezet. Dit voorval staat helaas niet op zichzelf. Reden te meer om door middel van eerlijke handel te laten zien dat het ook anders kan! Bij de handelspartners in Bangladesh staan goede en veilige werkomstandigheden hoog op de agenda. Je kunt er dus van verzekerd zijn dat bij de productie van de artikelen die je bij ons koopt de werknemers niet aan dergelijke gevaren worden blootgesteld. In tegendeel; waar nodig wordt beschermende kleding gedragen, er zijn voorzieningen om de veiligheid te garanderen, zoals voldoende nooduitgangen, brandblussers en regelmatige inspecties. De verdiensten zijn goed en er is vanzelfsprekend geen sprake van kinderarbeid of gedwongen arbeid. Wanneer men een product uit Bangladesh in een wereldwinkel koopt, is dit dan ook gegarandeerd gemaakt onder behoorlijke werkomstandigheden. En je draagt bij aan de ontwikkeling van de producenten en hun families.

Voordat de producten in de Wereldwinkel staan – Je staat er niet altijd bij stil, maar voordat een artikel in de winkel staat legt het een hele weg af. Als voorbeeld vanaf de werkplaats van Aneng in Wojo ,midden-Java. Aneng produceert woondecoraties van recycle materiaal. Zijn order is klaar en wordt per kleine truck in 2x naar het cargo bedrijf in de stad Yogyakarta gebracht. Hier wordt het samengevoegd met alle andere bestellingen uit deze regio. Vanaf deze plek rijdt op bevoorbeeld  29 april een container per oplegger naar de havenstad Semarang. Vervolgens vertrekt het containerschip op 3 mei richting Singapore. Op 9 mei wordt de container overgeladen op een groter containerschip, die in 23 dagen naar de haven van Rotterdam vaart. Gemiddeld duurt het dan 4 dagen voordat alle procedures zoals inklaring en dergelijke zijn afgerond. Naar verwachting komt deze container dan op 5 juni in Culemborg aan. Hierna wordt de container gelost en verder verwerkt zodat de verkoop volgens plan op 10 juni kan beginnen. De productietijd van de artikelen in deze container is 3 maanden. Dus vanaf het moment dat de producten besteld zijn tot en met ze in de verkoop komen in Culemborg, neemt 17 weken in beslag. Wel even goed om te weten.   

 

 

achterwand 2